Ciasto Drożdżowe z Serem – Od dziś wszyscy domownicy przybiegną na śniadanie.

Nie ma nic prostszego i smaczniejszego na śniadanie, jak świeża drożdżówka z żółtym serem. Szybko i smacznie zachęcisz domowników do aromatycznego śniadania. No i ta pyszna, złocista i chrupiąca skórka…

Ilość składników podana została na blaszkę o rozmiarach 28 x 28 cm. Jeśli twoja blaszka jest mniejsze, możesz spokojnie podzielić ciasto i upiec ich więcej.

 

 

SKŁADNIKI
  • 700 g mąki
  • 2,5 łyżeczki drożdży
  • 400 ml mleka
  • 1 jajko
  • 330 g masła (100 g na ciasto i 230 g do smarowania warstw)
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki stołowej soli
  • 500 g twardego sera żółtego
  • 1 żółtko

 

PRZYGOTOWANIE
1. Dla wygody i jeszcze szybszego efektu, zalecamy zagnieść ciasto z pomocą robota kuchennego. Wlej ciepłe mleko do miski urządzenia, dodaj drożdże i pozostaw na 5-10 minut. Potem dodaj przesianą mąkę, jajko, 100 g miękkiego masła, sól, cukier i ustaw tryb wyrabiania ciasta.
Pamiętaj, że nie każdy robot poradzi sobie z taką ilością składników, więc możesz łatwo zagnieść ciasto ręcznie. Umieść gotowe ciasto w czystej misce, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu, aby zwiększyło swoją objętość 2-3 razy.

2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, połóż je na stole i podziel na 10-12 równych części i uformuj kulki.

3. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach i roztop 230 g masła.

4. Nasmaruj blaszkę do pieczenia niewielką ilością masła. Rozwałkuj jedną część ciasta bardzo cienko, aby dopasować go do kształtu blaszki na dnie.

5. Posmaruj ciasto roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Rozwałkuj kolejną kulkę ciasta i połóż na pierwszym.

6. Ponownie nasmaruj ciasto stopionym masłem i posyp tartym serem na wierzchu. W ten sposób ułóż ciasto do końca, smarując każdą warstwę masłem i posypując serem co drugą warstwę.

7. Nie smaruj najwyższej warstwy masłem! Ostrożnie pokrój ciasto na kwadraty ostrym nożem, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu, aby ciasto zwiększyło swoją objętość około 2 razy.

8. Roztrzep żółtko i posmaruj wierzch ciasta, aby się pięknie zarumieniło.

9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35–40 minut.

Gotowe!

error: Content is protected !!