Ciasta Ciasto czosnkowe z ziołami i serem – Świetny sposób na przemycenie odrobiny witamin. Last updated sty 28, 2022 3 972 Kiedy wyjmuję ciasto czosnkowe z piekarnika, cała rodzina zwykle zbiera się w kuchni. W końcu nie można oprzeć się aromatowi tego ciasta. Korzystna kombinacja sera, ziół, czosnku i delikatnego ciasta jest idealna na prosty lunch lub uroczysty obiad. I z barszczem! Pycha! SKŁADNIKI 300 ml ciepłego mleka 500 g mąki 11 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 200 g masła 200 g sera prostokątna forma do pieczenia o rozmiarach 25 x 11 cm PRZYGOTOWANIE 1. Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut. 2. Następnie zdejmij folię, ponownie wymieszaj i dodaj 300-350 g przesianej przez sito mąki. Przed ugniataniem ciasta, obsyp blat mąką. 3. Przełóż ciasto do miski, wlej oliwę z oliwek i dobrze zagnieć. Następnie przykryj folią i pozostaw na 1 godzinę. 4. W międzyczasie drobno pokrój koperek, dodaj masło i dobrze wymieszaj. 5. Rozwałkuj cienko ciasto i nałóż nadzienie na całej powierzchni. 6. Zroluj ciasto z nadzieniem. Przetnij wzdłuż na 2 części i splataj ze sobą łącząc jego końce. 7. Przełóż do formy, wysmarowanej olejem. 8. Całość posyp tartym serem, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut. 9. Po upływie tego czasu, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30–35 minut. 10. To wszystko, ciasto czosnkowo-serowe jest gotowe. Smacznego!