Ciasto Bakaliowe Bez Pieczenia – Idealne do kawy, ten smak zachwyca każdego bez wyjątku.

Dostałam przepis od kuzynki, kiedy wpadłam do niej z wizytą w pewnej sprawie. Zdradziła mi w sekrecie, że miała inne plany, ale chwilowo jej piekarnik… zastrajkował. Pyszne, pełne bakalii, orzechów i słodyczy. Delektując się nim, zapomniałam po co w ogóle do niej poszłam…

 

 

Najlepsze w tym jest to, że możesz dowolnie eksperymentować ze smakami i dodatkami. Im więcej pyszności włożysz, tym smaczniejsze będzie ciasto. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki wody
  • 80 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 85 g masła
  • 250 g śmietany (30%)
  • 360 g twarogu
  • 80 g suszonych śliwek
  • 80 g suszonych moreli
  • 80 g orzechów włoskich
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 200 g sucharków z rodzynkami (lub herbatników)

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Orzechy, suszone śliwki i morele oraz sucharki rozdrobnij blenderem.

2. 70 g gorzkiej czekolady i 70 g masła rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.

 

3. Połącz ze sobą suche składniki z płynną czekoladą i wymieszaj na gęstą jednolitą masę.

4. Żelatynę zalej ciepłą wodą i pozostaw do spęcznienia. Śmietanę wymieszaj z cukrem i odstaw na 1 minutę.

 

5. Ubijaj śmietanę z cukrem przez ok. 3 min., dodając stopniowo twaróg, aż uzyskasz gładką masę.

6. Następnie rozpuść żelatynę w kuchence mikrofalowej, a potem dodaj 2-3 łyżki śmietany. Nie przerywając ubijania, dodaj żelatynę do pozostałej śmietany. Masa musi być gładka.

 

7. Formę do pieczenia wyłóż folią spożywczą. Układaj uzyskane masy naprzemiennie: warstwa z czekoladą, potem warstwa śmietanowa. Ostatnią warstwą niech będzie warstwa z czekoladą.

 

8. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.

9. Na drugi dzień, należy przygotować polewę. Rozpuść 50 g gorzkiej czekolady, 15 g masła i 2 łyżki mleka w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.

 

10. Polej równomiernie całe ciasto i odstaw w temperaturze pokojowej na 15 minut.

11. Przed podaniem, wyjmij ciasto z formy na talerz.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!