Proste i szybkie w przygotowaniu, domowe ciastka francuskie, polecam wszystkim miłośnikom domowych słodyczy, które można przygotować z tanich i łatwo dostępnych produktów. Do dzieła!
1. Do głębokiej miski, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Schłodzone masło, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z mąką.
3. Teraz, dodaj kefir i dobrze wymieszaj, a następnie ugnieć jednolite, gładkie ciasto.
4. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
5. W tym czasie, przygotuj kruszonkę: Do wysokiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem.
6. Potem dodaj starte, schłodzone masło i utrzyj na „okruchy”. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
7. Ciasto po schłodzeniu oraz kruszonkę, podziel na sześć równych części.
8. Wszystkie części ciasta rozwałkuj i układaj naprzemiennie: ciasto – kruszonka, do wyczerpania składników.
9. Tak przygotowane warstwy, pokrój na małe trójkąciki. Poukładaj ciastka na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy między nimi.
10. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Gotowe!
Gotowe ciastka francuskie, odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem, posyp je obficie cukrem pudrem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.