Ciasteczka twarogowe z cukrem – Genialny przepis na szybki deser, którym zaskoczysz wszystkich swoich bliskich bez wyjątku

Twaróg jest bardzo ważnym produktem w naszej diecie i powinniśmy jeść go jak najczęściej. Jeśli masz mały kłopot z przemyceniem twarogu do diety swoich bliskich – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Banalnie proste w przygotowaniu, z tanich i łatwo dostępnych składników, możesz wyczarować deser, który zachwyci Twoich bliskich smakiem, aromatem i szybkością przygotowania. Przepis polecam wszystkim miłośnikom zdrowych słodkości, które błyskawicznie trafią na Twój stół. Ostrzegam jednak, że równie szybko z niego znikają… Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g suchego twarogu
  • 80 g masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, rozgnieć widelcem twaróg, a następnie dodaj sól i miękkie masło, pokrojone w kosteczkę.

 

2. Wymieszaj dokładnie, uzyskując jednolitą i gładką masę.

 

3. Na koniec, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

4. Podsypując lekko mąką, ugnieć gładkie ciasto tak, aby nie kleiło się do dłoni (im bardziej suchy będzie twaróg, tym mniej mąki zużyjesz).

 

5. Gotowe ciasto, podziel na 2 części i z każdej uformuj na kształt prostokąta o grubości ok. 2-3 mm.

 

6. Wszystkie nierówne brzegi ciasta odetnij.

 

7. Teraz, równomiernie na całej powierzchni, posyp ciasta wiórkami kokosowymi i cukrem.

 

8. Zwiń w ciasne ruloniki i pokrój je na mniejsze ok. 5 cm. kawałki. Poukładaj je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

9. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

10. Przed podaniem, pozwól ciasteczkom ostygnąć i posyp je cukrem pudrem.

 

 

Ciasteczka twarogowe, świetnie smakują do filiżanki gorącej i aromatycznej herbaty lub kawy. Doskonale zastąpią zwykłe sklepowe kruche ciasteczka wątpliwej jakości, których w sklepach nie brakuje. Smacznego!

error: Content is protected !!