Z przepisem na te ciasteczka poradzi sobie nawet najmniej doświadczona w pieczeniu mama. Moje dzieci je uwielbiają, ponieważ wyglądają pięknie, apetycznie i niemal jak prawdziwe. Do tego są smaczne i znany ci jest ich skład. Gotowe ciasteczka są prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
200 g margaryny lub masła
-
800 g mąki
-
400 g cukru
-
200 g kwaśnej śmietany
-
1 jajko
-
1/3 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 białko jajka
-
200 g cukru pudru
-
2 łyżki maku
-
100 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj rozdrobnione masło lub margarynę (w temperaturze pokojowej) z cukrem, śmietaną, jajkiem i solą z pomocą blendera lub miksera.
2. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Powinno być miękkie, delikatne, ale nie przyklejać się do dłoni.
3. Ciasto podziel na 4 części i owiń każdą folią spożywczą. Następnie włóż do lodówki na półtorej godziny.
4. Jeden z czterech kawałków ciasta podziel na mniejsze części i zroluj je w nieduże wałeczki. Pokrój je na równe kawałki. Niedługo będą nóżkami naszych grzybków.
5. Uformuj z nich stożkowy kształt, przełóż je na talerz i włóż do lodówki na pół godziny. Niech ciasto się schłodzi.
6. Z kolejnych części ciasta, uformuj małe okrągłe ciasteczka. Staną się grzybowymi kapeluszami. Piecz je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C.
7. W upieczonych kapeluszach, od spodu, wytnij małe wgłębienia na środku kapelusza.
8. Upiecz również schłodzone nóżki grzybków. Ubij białko jajka z cukrem pudrem i użyj masy jako kleju. Masa powinna być gęsta. Przymocuj cieńszy koniec każdej nóżki do wgłębienia w kapeluszu.
9. Czas na dekorację. Do pozostałej masy klejącej z białka z cukrem pudrem, dodaj niewielką ilość wody, aby była rzadsza. Całkowicie zanurz każdą nóżkę w masie lukrowej, a podstawę nóżek obtocz w maku. Odstaw na 15 minut, aż masa całkowicie zastygnie.
10. Rozpuść czekoladę mleczną i zanurzaj w niej zewnętrzną stronę każdego kapelusza.
Ciasteczka grzybowe z czekoladowym kapeluszem gotowe. Z podanej ilości składników powinnaś uzyskać około 60 sztuk – cały kosz.