Ciasteczka „Grzybki” – Pięknie wyglądają, smakują obłędnie.

Z przepisem na te ciasteczka poradzi sobie nawet najmniej doświadczona w pieczeniu mama. Moje dzieci je uwielbiają, ponieważ wyglądają pięknie, apetycznie i niemal jak prawdziwe. Do tego są smaczne i znany ci jest ich skład. Gotowe ciasteczka są prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 200 g margaryny lub masła
  • 800 g mąki
  • 400 g cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 białko jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki maku
  • 100 g czekolady mlecznej

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj rozdrobnione masło lub margarynę (w temperaturze pokojowej) z cukrem, śmietaną, jajkiem i solą z pomocą blendera lub miksera.

2. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Powinno być miękkie, delikatne, ale nie przyklejać się do dłoni.

3. Ciasto podziel na 4 części i owiń każdą folią spożywczą. Następnie włóż do lodówki na półtorej godziny.

4. Jeden z czterech kawałków ciasta podziel na mniejsze części i zroluj je w nieduże wałeczki. Pokrój je na równe kawałki. Niedługo będą nóżkami naszych grzybków.

5. Uformuj z nich stożkowy kształt, przełóż je na talerz i włóż do lodówki na pół godziny. Niech ciasto się schłodzi.

6. Z kolejnych części ciasta, uformuj małe okrągłe ciasteczka. Staną się grzybowymi kapeluszami. Piecz je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C.

7. W upieczonych kapeluszach, od spodu, wytnij małe wgłębienia na środku kapelusza.

8. Upiecz również schłodzone nóżki grzybków. Ubij białko jajka z cukrem pudrem i użyj masy jako kleju. Masa powinna być gęsta. Przymocuj cieńszy koniec każdej nóżki do wgłębienia w kapeluszu.

9. Czas na dekorację. Do pozostałej masy klejącej z białka z cukrem pudrem, dodaj niewielką ilość wody, aby była rzadsza. Całkowicie zanurz każdą nóżkę w masie lukrowej, a podstawę nóżek obtocz w maku. Odstaw na 15 minut, aż masa całkowicie zastygnie.

10. Rozpuść czekoladę mleczną i zanurzaj w niej zewnętrzną stronę każdego kapelusza.

Ciasteczka grzybowe z czekoladowym kapeluszem gotowe. Z podanej ilości składników powinnaś uzyskać około 60 sztuk – cały kosz.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!