Dynia to jesienne, magiczne warzywo. Bez problemu wyczarujesz z niej pyszne pierwsze danie, główne danie i słodki deser. Ciasteczka dyniowe według tego przepisu są miękkie i delikatne, a w całym domu unosi się aromat cynamonu.
Dla odmiany możesz przygotować polewę waniliową, czekoladową lub po prostu posypać je cukrem pudrem! Uwierz mi, zakochasz się w ich smaku od pierwszego wejrzenia. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
400 g musu dyniowego
-
140 g cukru
-
120 g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
-
400 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
15 g cukru waniliowego
-
250 ml oleju
-
2 łyżeczki mielonego cynamonu
-
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
szczypta soli
SKŁADNIKI LUKRU
-
200 g cukru pudru
-
4–5 łyżeczek soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj dynię do miękkości, a następnie zblenduj na gładką masę.
2. Przełóż mus dyniowy do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową, cynamon i sól.
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, do jednolitej konsystencji. Dodaj olej i wymieszaj.
3. Teraz musisz wymieszać wszystkie suche składniki. Wsyp mąkę pszenną, mąkę owsianą (lub zmielone płatki owsiane), proszek do pieczenia do miski i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Do miski z musem dyniowym, stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj mikserem.
5. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego ruloniki i pokrój je na małe kawałki.
6. Z pokrojonych kawałków uformuj okrągłe ciasteczka i ułóż je na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią.
7. Jeszcze w trakcie pieczenia ciasteczek, możesz przygotować lukier. Wymieszaj sok z cytryny ze szklanką cukru pudru i dobrze wymieszaj.
8. Gotowe, jeszcze gorące ciasteczka posmaruj lukrem, silikonowym pędzelkiem.
9. Kiedy lukier zastygnie, ciasteczka są gotowe.