Chrupiące bułeczki- świeżo upieczone idealne smakują na rodzinne śniadania
1 357
Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na bułeczki drożdżowe, które idealnie pasują na rodzinne śniadania. Tak przygotowane szybko znikną z talerzy i zachwycą każde podniebienie.
LISTA SKŁADIKÓW:
Łyżka cukru
3 łyżki masła
4 szkl maki pszennej
¾ szkl ciepłej wody
¾ szkl ciepłego mleka
Łyżka suchych drożdży
Łyżeczka soli
Dodatkowo:
Do posypania mąka
3 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.W misce połącz ze sobą drożdże, mąkę , cukier oraz sól. Do drugiej miski wlej mokre składniki. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki powoli wsypując z pierwszej miski do drugiej, pamiętaj, aby cały czas mieszać.
2.Wyrób rękoma kulkę , następnie odstaw ją na 1,5 godziny przykrytą folią spożywczą.
3.Po tym czasie podziel ciasto na równe części, z których zacznij formować bułeczki.
4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, następnie połóż na nim gotowe bułeczki , między którymi zrób przerwę, tak przygotowane pozostaw na pól godziny.
5.Aby bułeczki były chrupiące natnij je pośrodku, następnie włóż do środka kawałek masła,
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni po czym piecz przez 25-30 minut. Po tym czasie bułeczki są gotowe, życzę smacznego!