Jak zrobić chrupiące bułeczki. Potrzebujesz tylko 1 kubek jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku
1 279
Małe bułeczki z chrupiącym ciastem i miękkim, pysznym nadzieniem to wspaniała przekąska śniadaniowa.
Składniki:
60 ml wody
50 ml oleju słonecznikowego
120 g jogurtu
1 białko jajka
350g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 g lekko miękkiego masła
Żółtko jajka, olej do posmarowania bułeczek
nasiona – sezam
serek śmietankowy
różne zioła według uznania
Sposób przygotowania:
Przygotuj miskę. W misce umieść olej, wodę i jogurt. Dodaj białka jaj i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem. Następnie dodaj do mieszanki proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec przesiej mąkę przez sito.
Dodaj do masy masło i dalej mieszaj. Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania gładkiej, nie zbitej masy. Przykryj miskę ręcznikiem na 10 minut.
Wymieszaj suszone lub świeże zioła z serkiem kanapkowym. Jeśli nie lubisz sera, możesz zastąpić go innym nadzieniem.
Z ciasta uformować długi, płaski wałek. Następnie podzielić go na równej wielkości kawałki.
Następnie każdą małą kulkę rozwałkuj na placek. Jak pokazano na poniższym zdjęciu, na każdy naleśnik nałóż łyżeczkę nadzienia i złóż go na drugą stronę.
Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na wierzchu każdej bułeczki rozsmarować masę z żółtek ubitych na oleju. Posypać je ziarnami sezamu. Piec bułeczki w temperaturze 180° Celsjusza przez 20 minut.