Chorwackie kiełbaski, które królują u mnie w kuchni. Moja rodzina jest zachwycona tym przepisem.
1 121
Chorwackie kiełbaski o nazwie cevapcici, goszczą często na naszym stole.
Przygotujesz je na patelni jak i na grillu. Kiełbaski te są bardzo soczyste i banalnie proste w przygotowaniu.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Więcej niż pół kilograma mięsa wieprzowego
Więcej niż pół kilograma łopatki
50 ml wody
30 ml wody mineralnej
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
Łyżeczka sody oczyszczonej
Olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Przygotuj mięsa, następnie umyj i zmiel w maszynce. Obierz dokładnie czosnek z łupinek, następnie zetrzyj go drobno i dodaj do garnka w którym będzie 50 ml wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Do zmielonego mięsa dodaj sodę, sól, wystygnięty czosnek oraz wodę mineralną. Przyprawione tak mięso odstaw do lodówki na 3 godziny.
2. Najlepiej smakują gdy jest przechowywane mięso przez cała noc. Zwilżoną dłonią uformuj z mięsa kształt kiełbaski.
3. Przygotowane kiełbaski odstaw do lodówki na godzinę. Po upłynie tego czasu posmaruj dokładnie kiełbaski olejem. Teraz jeśli chcesz to upiecz na grillu kiełbaski lub na patelni usmaż. Podawaj na talerzu z dodatkiem sałat kiełbasę jako przekąskę lub włóż ja w bułkę z dodatkiem ulubionych sosów.
Spróbuj zrobić chorwackie kiełbaski, a zobaczysz że często będą pojawiały się na Twoim stole.