Ma piękny pomarańczowy kolor, a aromat unoszący się w całym domu podczas pieczenia sprawia, że nikogo nie muszę wołać do stołu. Moi bliscy przybiegają na śniadanie sami – błyskawicznie. Do dzieła!
1. W dużej misce, wymieszaj mąkę zwykłą, pełnoziarnistą, cukier, sól i drożdże. Następnie, dodaj startą na tarce o grubych oczkach, obraną ze skórki dynię.
2. Dodaj połowę wody i ugniataj jednolite ciasto, stopniowo dodając po łyżce pozostałej wody – ciasto powinno być lekko lepkie.
3. Przełóż ciasto na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 30 stopni C, przez 35–45 minut.
4. Po tym czasie, przełóż ciasto na posypany mąką blat roboczy i ponownie zagnieć. Następnie uformuj z niego prostokąt, posyp rozmarynem, kolendrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
5. Zawiń wszystkie krawędzie do środka w kształt koperty i przełóż do formy o wymiarach 23×11 cm., wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 30-40 minut. Upieczony chleb, zostaw w gorącym piekarniku przez 5 minut, a następnie wyciągnij i odstaw do wystygnięcia. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.