Najlepszy i najszybszy na świecie chleb domowy.

Chyba nikt nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. Na śniadanie, kolację lub do obiadu. Rodzajów tego smacznego wypieku jest wiele: żytni, pszenny, z ziarnami, na drożdżach czy zakwasie. Smaku świeżo upieczonego chleba nie da się porównać z niczym innym. Nie mówiąc już o aromacie unoszącym się po całym mieszkaniu…

 

Zamiast po raz kolejny kupować naszpikowany ulepszaczami chleb z supermarketu, wypróbuj ten prosty i szybki przepis. Dzięki niemu już nigdy nie sięgniesz po marną podróbkę prawdziwego domowego pieczywa!

 

Składniki (na 3 bochenki chleba):

  • 1 kg mąki krupczatki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 6 łyżek siemienia lnianego,
  • 1 szklanka otrębów pszennych,
  • 1,5 łyżki nasion dyni,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 900 ml letniej (nie gorącej!) wody.

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w odrobinie wody z cukrem i pozostaw na około 10 minut, by zaczęły pracować. Po tym czasie umieść wszystkie składniki w dużej misce i wymieszaj ręką lub mikserem z końcówkami do mieszania ciasta. Ciasto powinno uzyskać dość rzadką konsystencję. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie piekarnik nagrzej do 205-215 stopni Celsjusza. Formy wysmaruj oliwą lub olejem i wysyp bułką tartą. Zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do brzegów i ułatwi wyjmowanie gotowego chleba. Ciasto jeszcze raz wymieszaj łyżką i przelej do przygotowanych wcześniej foremek. Piecz 45-50 minut na środkowym poziomie piekarnika z opcją góra-dół.

Po upieczeniu studź gotowe bochenki chleba na kracie z piekarnika tak, by miały równomierny dopływ powietrza.

Na koniec rozkoszuj się smakiem domowego świeżego pieczywa.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!