Cebulowe Bułeczki – Zachwycisz smakiem nie tylko domowników.
2 691
Będziesz zaskoczony, ale z tak skromnego zestawu składników możesz przygotować prawdziwe arcydzieło! Są wyjątkowo smaczne i można je podać z ulubionym sosem. Do tego są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu!
SKŁADNIKI
180 ml wody gazowanej
350 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży
3 łyżki oleju
1 cebula
2 łyżki nasion sezamu
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw obierz cebulę i pokrój ją w małe kostki.
2. Następnie przygotuj ciasto. Przesiej mąkę i dodaj do niej suche drożdże.
3. Dodaj również cukier, sól i olej.
4. Po wymieszaniu posiekanej cebuli z mąką zalej wszystko wodą gazowaną i ugnieć ciasto.
5. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
6. Po upływie wymaganego czasu podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj każdy kawałek.
7. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Poukładaj rozwałkowane ciasto na blaszkę i odstaw na 15–20 minut.
8. Podczas oczekiwania wymieszaj 1 łyżkę wody i 1 łyżkę oleju. Przed pieczeniem, posmaruj każdą bułeczkę mieszanką z olejem i posyp sezamem.
9. Pozostaje tylko podgrzać piekarnik do 180 stopni i piec bułeczki przez 40 minut.