Burek Cigar – Ten przysmak, będzie idealną przekąską na każdej imprezie
3 987
Tradycyjne tureckie burki, wykonuje się z bardzo cienkiego, specjalnego ciasta i mają kształt cygara. Można je wypełnić najróżniejszym nadzieniem i serwować jako przekąskę lub delikatny, lekki deser na słodko.
Nasza propozycja na burek cigar, będzie zdecydowanie łatwiejsza do wykonania, ale w smaku tak samo genialna.
Serwuję je najczęściej w wersji na słono, jako przekąskę na każdą organizowaną imprezę. Zamiast ciasta, stosuję gotowe placki tortilla i jest to idealny zamiennik. Moi goście, za każdym razem chwalą je w nowym wykonaniu i zajadają do ostatniej sztuki. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
4 placki tortilli
150 g twarogu
1 jajko
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Gotowe placki tortilli pokrój w trójkąty.
2. Twaróg pognieć widelcem, dodaj pieprz i sól do smaku oraz oddzielone od białka żółtko. Dokładnie wymieszaj.
3. Na szerokiej krawędzi, wyciętego trójkąta, nałóż trochę farszu i zwiń go ciasno w rulonik. Końcówkę, posmaruj białkiem i zawiń rulonik do końca.
4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, a nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe!
Prawda, że szybko, prosto i pysznie? Podziel się przepisem z przyjaciółmi!