Oto przepis na bułeczki śniadaniowe nadziane serkiem z ziołami. Gdy ich spróbujesz, nie wrócisz już do sklepowych bułek.

Mamy przepis na szybkie i bardzo smaczne bułeczki domowej roboty.

Potrzebujesz tylko kilku składników, aby je przygotować. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.  Na pewno każdemu będą smakowały, są przepyszne!

 

Składniki:

  • 1 białko jaja
  • 25 g miękkiego masła
  • 60 ml wody
  • żółtko + 1 łyżeczka oleju od posmarowania wypieków
  • 120  g jogurtu
  • sezam do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • serek kanapkowy (serek topiony) + zioła do nadzienia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru
  • 350 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Na początku do miski włóż jogurt, białko jaja, cukier, sól, dolej wodę, olej słonecznikowy, sok z cytryny i wymieszaj trzepaczką. Do całości dorzuć proszek do pieczenia, wsyp przesianą mąkę pszenną oraz zamieszaj.

Następnie dodaj miękkie masło i mieszaj do momentu uzyskania jednorodnego i gładkiego ciasta. Umieść w misce, przykryj ręcznikiem i zostaw na około 10 minut.

W tym czasie pokrój świeże zioła i połącz je z serkiem kanapkowym. Ciasto uformuj w długą rolę i podziel go na mniejsze, równe części. Z każdego kawałka zrób kulkę.

Kolejno każdą z kulek rozwałkuj na cienki placek. Zrób nacięcie do połowy okręgu, umieść farsz i zawijaj w stronę nacięcia, tak aby powstawały małe bułeczki.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki, a następnie posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką oleju i całość posyp sezamem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

 

Gotowe, smacznego!

error: Content is protected !!