Genialne, drożdżowe bułeczki z serem to pyszna przekąska, smaczne i pożywne śniadanie dla każdego, które możesz z powodzeniem zabrać ze sobą w drogę. Zawsze są delikatne, puszyste i mięciutkie, nawet następnego dnia. Chociaż jestem pewna, że nie zostanie na potem nawet jedna sztuka. Do dzieła!
1. Do ciepłego mleka, dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
2. Do wysokiej miski, przesiej mąkę z solą. Roztrzep dwa białka i jedno żółtko jajka (drugie żółtko wbij do osobnej miseczki).
3. Roztrzepane jajka, dodaj do przygotowanego wcześniej rozczynu, wlej olej i dobrze wymieszaj.
4. Teraz, wymieszaj mąkę z rozczynem, dodaj miękkie masło i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni.
5. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
6. Po tym czasie, zagnieć ponownie ciasto i podziel na 20 części. Z każdego kawałka uformuj kulkę.
7. Każdą kulkę lekko rozpłaszcz i w środek włóż 2 cm. kostkę sera żółtego. Potem dobrze sklej brzegi ciasta i uformuj ponownie kulkę. Wszystkie kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
8. Blaszkę przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut.
9. Przed pieczeniem, wysmaruj bułeczki roztrzepanym żółtkiem i posyp ziarnami sezamu.
10. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220°C, przez 15-20 minut. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.