Bułeczki Maślane – Rozpływają się w ustach.

Prezentowane bułeczki, przygotowane są według przepisu kuchni armeńskiej i najważniejsze w nich jest nadzienie. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekłaś bułeczek, z pewnością poradzisz sobie z tą propozycją. Ten prosty przepis na bułeczki maślane nie wymaga specjalnych umiejętności i wyjątkowych składników. Są piękne i pyszne!

 

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 150 g masła
  • proszek do pieczenia
  • żółtko do smarowania
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki mąki

 

PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i śmietanę. Wymieszaj wszystko i stopniowo zagniataj ciasto. Dodaj stopione masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15–20 minut.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mocno schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cukier i mąkę, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

3. Podziel ciasto na 3 części, każdą rozwałkuj. Rozprowadź na nich równomiernie nadzienie zawiń je w rulon. Każdy rulon pokrój na niewielkie kawałki.

4. Poukładaj bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj każdą bułkę z wierzchu żółtkiem i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 30–40 minut na złoty kolor. Pyszne bułeczki maślane gotowe.

Smacznego!

error: Content is protected !!