Bułeczki domowe bez drożdży z bardzo smacznym nadzieniem. Dzięki temu przepisowi wiem, że bułeczki będą takie jak lubię.
5 085
Dziś chcemy udowodnić, że piekąc domowe bułeczki nadziewane wcale nie trzeba spędzić w kuchni sporo czasu. Dzielimy się szybkim i bardzo prostym przepisem na domowe wypieki.
Do ciasta nie dodajemy drożdży, a dzięki temu oszczędzamy wiele czasu. Proponuje, aby nadzienie było dzisiaj z serka topionego z ziołami i jajkiem. Oczywiście możesz wybrać to co uważasz.
Składniki:
200 ml kefiru
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
3 jajka
100 gram serka topionego w bloku
30 gram szczypiorku
30 gram koperku
pół łyżeczki soli
1 żółtko
Sposób przygotowania:
1. Do kefiru dodajemy sodę i mieszamy, następnie dodajemy 2 jajka i 0,25 łyżeczki soli dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto.
2. Ugotowane jedno jajko kroimy w małą kostkę. Ścieramy serek na tarce. Siekamy koperek i szczypiorek. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i solimy pozostałą solą.
3. Ciasto dzielimy na równe małe części i rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości 0,5 cm . Nadzienie wkładamy do środka ciasta, złączamy krawędzie i formujemy bułeczki. Na blachę ułożoną pergaminem układamy bułeczki i smarujemy górę żółtkiem.
4. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 30 min.