2 jabłka, 3 jajka i mąka. Z tego przepisu można przygotować pyszne ciasto jabłkowo budyniowe.
2 371
Pyszne, delikatne ciasto z jabłkami i kremem budyniowym. Ten łatwy przepis jest idealny na specjalne okazje i na co dzień.
Składniki na blachę do pieczenia 18×24 cm
Ciasto
2 jajka
100 g cukru
100 ml mleka
200g mąki
Pół opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 małe jabłka
Krem
1 jajko
50 g cukru
250 ml mleka
15 g skrobi ziemniaczanej
Pół opakowania cukru waniliowego
Przygotowanie
Tuż przed przystąpieniem do przygotowania ciasta wyjmij z lodówki jajka i mleko, aby miały temperaturę pokojową. Najpierw przygotuj krem. W dużym garnku połącz cukier, skrobię i mleko. Mieszankę należy gotować na małym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, aż zgęstnieje.
Pozostawić krem budyniowy do ostygnięcia na folii. Następnie przygotować ciasto. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Powoli wymieszaj mąkę z masą jajeczną i kontynuuj mieszanie.
Jabłka należy wydrążyć i pokroić na kawałki. Rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia. Za pomocą pipety do ciasta zrobić kratkę z kremem. Piec w temperaturze 180°C przez około pół godziny.