Lekka, a zarazem sycąca zupa pełna warzyw i aromatu, trafi nawet w najbardziej wybredne podniebienia. Delikatny smak i kawałki mięsa oraz kremowa konsystencja tej zupy to „niebo w gębie”, którego nie da się szybko zapomnieć. Z całą pewnością, ta zupa zostanie z Wami na dłużej. Do dzieła!
1. Żeberka wieprzowe oczyść, umyj, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i przełóż żeberka do garnka z czystą wodą (ok. 2,5 l).
2. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do miękkości przez 30-40 minut.
3. W tym czasie, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę.
4. Do podsmażonej już cebulki, wrzuć startą marchew i podsmażaj ją przez 2 minuty.
5. Ugotowane żeberka ostudź, oddziel mięso od kości i pokrój je na mniejsze kawałki.
6. Do mięsnego wywaru wrzuć pokrojone ziemniaki i połowę woreczka ryżu. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
7. Po tym czasie, dodaj mięso, cebulę z marchewką i groszek. Gotuj wszystko do miękkości.
8. Pod koniec gotowania, dodaj pokrojony w kosteczkę serek topiony i liście laurowe. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
9. Gotową zupę zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.