Błyskawiczna Sałatka „Pekińczyk” – Lekka i aromatyczna. Te dodatki sprawiają, że nie można jej się oprzeć
8 726
To właśnie ta sałatka sprawiła, że swoją prostotą i szybkością wykonania zawładnęła sercami moich bliskich, rodziny i przyjaciół.
Przygotujesz ją ekspresowo i ze składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Jedynym problemem, może okazać się wykonanie domowego majonezu. Nie załamuj się jednak, to nie jest wcale takie trudne jak Ci się wydaje. A jeśli z jakiegoś powodu starasz się go nie jeść, zawsze możesz przygotować swój ulubiony dressing. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Kapusta pekińska 200 g
Olej słonecznikowy 150 ml
Twardy ser 50 g
Pomidory 2 szt.
Czosnek 2 ząbki
Jajko 1 szt.
Musztarda 0,5 łyżeczki
Sól 0,5 łyżeczki
Cukier łyżeczka
Sok z cytryny 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę drobno poszatkuj i lekko ugnieć dłonią. Umyte pomidory, pokrój w ósemki.
2. Przełóż warzywa do wygodnej miski, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj.
3. Teraz przygotuj domowy majonez: W misce, ubij jajko z olejem, musztardą, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny z pomocą blendera. Polej warzywa przygotowanym majonezem i dobrze wymieszaj. Gotowe!
Przed podaniem, schłodź sałatkę w lodówce przez 30 minut. Doskonale smakuje jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do dań mięsnych z ziemniakami. Smacznego!