Biszkoptowa Rolada – delikatne ciasto z pysznym, kremowym nadzieniem. Rozpływa się w ustach…
2 471
Pyszną, lekką i puszystą roladę z delikatnym twarożkowym nadzieniem wykonasz szybko i łatwo. W sklepie oczywiście masz szeroki wybór na najróżniejsze rolady, jednak słodkości z wątpliwej jakości kremami, niechętnie podajemy naszym pociechom.
Zamiast rozmyślać o konsekwencjach spożywania sztucznych kremów, nafaszerowanych chemią, zakasaj rękawy i do dzieła!
SKŁADNIKI
-
4 jajka
-
4 łyżki gorącej wody
-
120 g cukru
-
70 g mąki pszennej
-
50 g skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
200 g miękkiego twarogu
-
100 g kwaśnej, tłustej śmietany
-
100 g masła
-
5 łyżek mleka skondensowanego
PRZYGOTOWANIE
1. W wygodnej misce, wymieszaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Do osobnej miski wbij jajka i ubij mikserem z bardzo gorącą wodą (pojawią się duże bąbelki). Potem dodaj cukier i ubij z jajkami. Następnie dodaj mieszankę mąki i dokładnie wymieszaj łyżką.
3. Do nasmarowanej tłuszczem formy, wlej ciasto i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 12 minut.
4. Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie: Wymieszaj miękki twarożek ze śmietaną, skondensowanym mlekiem i masłem. Użyj do tego miksera lub blendera. Gotowe nadzienie włóż do lodówki.
5. Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, odwróć na papier do pieczenia lub silikonową matę, posypaną cukrem pudrem i zroluj. Pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
6. Schłodzony biszkopt, delikatnie rozwiń i posmaruj nadzieniem na całej powierzchni. Ponownie zroluj, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
7. Gotową roladę, możesz polać płynną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
Jeśli używasz papieru do pieczenia, nasmaruj go dużą ilością oleju lub masła. Następnie, obficie posyp mąką i strząśnij nadmiar mąki. Gotowy biszkopt wyłóż na lekko zwilżony wodą papier do pieczenia. Ten sposób zapobiegnie przypaleniu się naszego biszkopta i pomoże z łatwością zawinąć go w rulon.