Biszkopt kremowy- jeden z najlepszych przepisów jakie mam. Za każdym razem jego smak zachwyca całą moją rodzinę

Puszysty oraz bardzo pyszny biszkopt z dodatkiem serka mascarpone.

 

Ten wyjątkowy biszkopt smakuje podobnie do lodów. Moje pociechy rozpływają się nad delikatnością tego pysznego deseru. Za każdym razem gdy go jemy , nie możemy się nadziwić jego pysznym smakiem. Ten wspaniały przepis jest dużo lepszy od często przygotowywanych tradycyjnych ciast.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 6 jajek
  • 100 ml mleka
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 250 g serka mascarpone
  • 60 g masła
  • 140 g cukru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 mała cytryna
  • 60 g mąki pszennej

 

WYKONANIE:

1.Na samym początku dokładnie umyj całą cytrynę, następnie za pomocą tarki na drobnych oczkach zetrzyj całą skórkę, a potem z reszty cytryny odciśnij mocno sok. Do dwóch misek oddziel białka oraz żółtka.

2.Do oddzielonych białek dodaj cukier, następnie ubij je za pomocą blendera na sztywną pianę. W rondelku zagotuj mleko, następnie rozpuść w nim 60 g masła i odstaw na bok, aby dokładnie ostygło. Do miski z żółtkami dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj ze sobą składniki.

3.Do roztopionego masła dodaj połowę cukru, sól, skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok, całość dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej masy dodaj skrobię oraz mąkę pszenną. Dokładnie wymieszaj przygotowane ciasto, aby powstała jednolita masa.

 

4.Do przygotowanej mieszanki dodawaj stopniowo ubite białka. Za pomocą szpatułki delikatnie połącz ze sobą białka oraz wcześniej przygotowaną masę z żółtek. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy.

5.Pamiętaj , aby na tortownicę wcześniej położyć papier do pieczenia. Gorącą wodę wlej do głębokiego talerza i włóż go do nagrzanego piekarnika wraz z tortownicą.

 

6.Piecz w 200 stopniach przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 140 stopni, następnie przez pół godziny piecz jeszcze ciasto. Wyłącz następnie piekarnik.

 

7.Przez kolejne pół godziny nie otwieraj drzwiczek , wtedy ciasto nie opadnie. Po upływie tego czasu wyjmij talerz i lekko uchyl drzwiczki na następne 30 minut.

 

Ciasto wyjmij z tortownicy, gdy całkowicie ostygnie. Jako dekoracji użyj cukru pudru. Tak przygotowany biszkopt kremowy jest gotowy.

error: Content is protected !!