Bigos cygański- przygotuj z podanych składników poniżej, a smak zachwyci wszystkich.
1 328
Zajadam się wszystkimi daniami , gdzie występuje kapusta. Bigos cygański robię od niedawna, jednak jego smak zachwyca wszystkim z mojej rodziny. Spróbuj, a zobaczysz że warto!
LISTA SKŁADNIKÓW:
Kilogram pieczarek
Kilogram kapusty
4 cebule
Kilogram kiełbasy wędzonej
800 ml sosu cygańskiego
4 łyżki oleju słonecznikowego
Do smaku sól
Do smaku czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Pod bieżącą wodą opłucz kiszoną kapustę. Pokrój ja dokładnie, następnie wrzuć go garnka i wlej wodę. Przez 30 minut gotuj na średnim ogniu.
2.Dokładnie umyj pieczarki, następnie pokrój je w paski i podsmaż na patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Przypraw solą i pieprzem, następnie przełóż gotowe do garnka z kapustą.
3. Pokrój w kosteczkę cebulę oraz kiełbasę wędzoną i podsmaż na tej samej patelni z dodatkiem oleju. Gotowe dodaj również do kapusty.
4. Sos cygański dodaj na sam koniec wymieszaj i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, danie jest gotowe.
Cygański bigos podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Życzę smacznego!