Znany jest produkt, który ma negatywne działanie. Warto jednak wiedzieć o niebezpieczeństwie, w często używanym produkcie.
Jest nim glutaminian sodu.
1.Jest bardzo często dodawany do masowej produkcji żywności. Nie spodziewasz się jak dużo go spożywasz w ciągu dnia.
Co to jest glutaminian sodu i jakie ma działanie?
1.Jest pod postacią białego proszku. Dodawany jest powszechnie do żywności a jego symbol to E621. Może również występować pod postacią płynną. Nie ważne jaką ma postać, ale wiadomo że nie korzystnie wpływa na nasz organizm.
2.Dodawanie glutaminianu sodu wpływa na poprawę smaku produktów.
3.Za pomocą tego składnika zwiększa się apetyt. Bardzo łatwo się uzależnić gdy on występuje w danym produkcie. Zwykłe jedzenie nie będzie smakowało już tak dobrze. Zbyt duże spożywane takiego produktu na pewno wpłynie na powiększenie się Twojej wagi.
Dlaczego powinno się unikać E621?
Jest to niebezpieczny produkt, której dawki dziennej nie powinno się przekroczyć. Osoba dorosła powinna maksymalnie spożyć 1,5 grama dziennie. Gdy jesz wiele produktów z glutaminianem sodu to ciężko stwierdzić ilość jej przekraczania. Najlepiej nie jedz takiej żywności.
E621 jest wielkim zagrożeniem dla Twojego zdrowia.
Za duża ilość glutaminianu sodu wpłynie na ból głowy, migrenę, osłabienie oraz nudności. Również może rozregulować się Twój układ hormonalny.
Bardzo możliwe ,że wystąpią również problemy z sercem oraz ze wzrokiem. Gdy wystąpią takie objawy koniecznie trzeba przejrzeć co się je.
Koniecznie czytaj etykiety produktów warto wiedzieć co się daje bliskim lub samemu je.
Warto zwracać uwagę na E621 czyli glutaminian sodu. Nie tylko znajduje się z gotowych daniach, przekąskach, słodyczy lub zupkach w proszku. Nie jest drogi więc producenci często dodają go do żywności.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.