Babka z dżemem – Prosty i szybki w przygotowaniu deser, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu babka, to doskonały deser dla całej rodziny, idealny do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty.

 

Do przygotowania babki według tego sprawdzonego przepisu, możesz użyć dowolnego – swojego ulubionego – smaku dżemu lub tego, który najbardziej lubią Twoi bliscy. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna – 300 g
  • Kwaśna śmietana- 200 g (lub gęsty jogurt naturalny)
  • Cukier – 170 g
  • Dżem wiśniowy – 150 g
  • Olej słonecznikowy – 40 ml
  • Proszek do pieczenia – 10 g
  • Jajko – 3 szt.
  • Sól – 1 szczypta
  • Wanilia – do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski, oddziel żółtka od białek i ubij żółtka z cukrem, olejem słonecznikowym, śmietaną i wanilią. Na koniec, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

 

2. W osobnej misce, ubij schłodzone białka na sztywno ze szczyptą soli. Teraz, delikatnie wymieszaj łyżką od dołu do góry zawartość obu misek.

 

3. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyłóż połowę ciasta, następnie warstwę dżemu i pozostałe ciasto.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, ostrożnie wyjmij babkę z formy i obficie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!