Babka z dżemem – Prosty i szybki w przygotowaniu deser, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie
17 351
Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu babka, to doskonały deser dla całej rodziny, idealny do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty.
Do przygotowania babki według tego sprawdzonego przepisu, możesz użyć dowolnego – swojego ulubionego – smaku dżemu lub tego, który najbardziej lubią Twoi bliscy. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Mąka pszenna – 300 g
Kwaśna śmietana- 200 g (lub gęsty jogurt naturalny)
Cukier – 170 g
Dżem wiśniowy – 150 g
Olej słonecznikowy – 40 ml
Proszek do pieczenia – 10 g
Jajko – 3 szt.
Sól – 1 szczypta
Wanilia – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski, oddziel żółtka od białek i ubij żółtka z cukrem, olejem słonecznikowym, śmietaną i wanilią. Na koniec, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
2. W osobnej misce, ubij schłodzone białka na sztywno ze szczyptą soli. Teraz, delikatnie wymieszaj łyżką od dołu do góry zawartość obu misek.
3. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyłóż połowę ciasta, następnie warstwę dżemu i pozostałe ciasto.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40 minut. Gotowe!
Przed podaniem, ostrożnie wyjmij babkę z formy i obficie posyp cukrem pudrem. Smacznego!