Amerykańskie naleśniki w 15 min. – zaserwuj sobie super pyszne śniadanko.
1 135
Pancake lub amerykańskie naleśniki to jedna z najczęstszych potraw w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Małe okrągłe puszyste naleśniki, bogato podlewane syropem, są częścią niemal każdego śniadania.
Liczba porcji: 10 szt.
SKŁADNIKI
Jaja kurze 2 szt
Sól 1 łyżeczka
Cukier 3 łyżki
Mleko 2 filiżanki
Mąka pszenna 2 szklanki
1 łyżeczka sody
Olej roślinny (1 szklanka) lub roztopione masło
Przygotowanie
1. Ubij jajka cukrem i solą, aż pojawi się piany.
2. Dodaj szklankę mleka, dobrze wymieszaj, stopniowo wsypuj mąkę, ciągle mieszając, usuwając grudki
3. Dodając pozostałe szklanki mleka i mąki i ciągle mieszaj
4. Wlej olej roślinny (można go zastąpić roztopionym masłem).
5. Dodaj do ciasta łyżeczkę sody i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 5-10 minut. W tym czasie podgrzej patelnię.
6. Smażyć na umiarkowanym ogniu. Gdy tylko pojawią się bąbelki i zaczną pękać, obróć patelnię i smaż przez kolejne 20 s.
Podawać z dżemem, syropem, miodem itp. (Do smaku).