Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Poznaj nasz przepis a przekonasz się jakie są pyszne.
19 571
Jeśli masz w domu mięso mielone, wypróbuj te pieczone kotlety z twarogiem zamiast klasycznych klopsików czy steków.
Dzięki polepszaczowi mojej mamy z dodatkiem zwykłego twarogu są nie tylko bardzo smaczne, mniej tłuste, ale też fantastycznie delikatne i choć nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, to też są bardzo soczyste – wszystko dzięki twarożkowi!
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 jajka
200 g twarogu
50 g bułki tartej
50 ml wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sól
czarny pieprz mielony
Do sosu:
150 g kwaśnej śmietany
250 ml wrzącej wody
30 g mąki pszennej
30 g masła
sól
czarny pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Włożyć twarożek do miski i wymieszać mikserem . Dodaj mięso mielone, jajka, sól, przyprawy. Wszystko dobrze miksujemy.
Wymieszaj cebulę z czosnkiem w blenderze i dodaj do masy mięsnej. Bułkę tartą wsyp do osobnej miski i wymieszaj z wodą. Nasmaruj blachę olejem. Za pomocą łyżki formujemy kotlety z przygotowanej masy i układamy je obok siebie na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Czas pieczenia to około 30-35 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Włóż masło do garnka, a gdy się rozpuści, wymieszaj je z mąką. Smażyć około 2 minuty na małym ogniu, zalać gorącą wodą. Dodać śmietanę, sól, doprawić, wymieszać trzepaczką i gotować 4 minuty.
Gotowe kotlety podawaj polane przygotowanym wcześniej sosem i z ulubionymi dodatkami, polanym przygotowanym sosem. Smacznego!