Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Poznaj nasz przepis a przekonasz się jakie są pyszne.

Jeśli masz w domu mięso mielone, wypróbuj te pieczone kotlety z twarogiem zamiast klasycznych klopsików czy steków.

 

Dzięki polepszaczowi mojej mamy z dodatkiem zwykłego twarogu są nie tylko bardzo smaczne, mniej tłuste, ale też fantastycznie delikatne i choć nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, to też są bardzo soczyste – wszystko dzięki twarożkowi!

 

 

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 200 g twarogu
  • 50 g bułki tartej
  • 50 ml wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sól
  • czarny pieprz mielony

 

Do sosu:

  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 250 ml wrzącej wody
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • sól
  • czarny pieprz mielony do smaku

 

Przygotowanie:

Włożyć twarożek do miski i wymieszać mikserem . Dodaj mięso mielone, jajka, sól, przyprawy. Wszystko dobrze miksujemy.

 

Wymieszaj cebulę z czosnkiem w blenderze i dodaj do masy mięsnej. Bułkę tartą wsyp do osobnej miski i wymieszaj z wodą. Nasmaruj blachę olejem. Za pomocą łyżki formujemy kotlety z przygotowanej masy i układamy je obok siebie na blasze do pieczenia.

 

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Czas pieczenia to około 30-35 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Włóż masło do garnka, a gdy się rozpuści, wymieszaj je z mąką. Smażyć około 2 minuty na małym ogniu, zalać gorącą wodą. Dodać śmietanę, sól, doprawić, wymieszać trzepaczką i gotować 4 minuty.

 

 

Gotowe kotlety podawaj polane przygotowanym wcześniej sosem i  z ulubionymi dodatkami, polanym przygotowanym sosem. Smacznego!

error: Content is protected !!