Pierniki z pomarańczą – Delikatne, aromatyczne i bajecznie smaczne pyszności na Twoim Świątecznym stole
1 313
Znam wiele przepisów na Świąteczne pierniki i zawsze piekę kilka wersji, bo każdy lubi przecież coś innego. Pierniki z pomarańczą, są moją ulubioną wersją za sprawą wyjątkowego aromatu roznoszącego się w całym domu podczas pieczenia. Zawsze robię ich podwójną porcję, ponieważ znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
120 g cukru
80 g masa
400 g mąki pszennej
3 łyżki miodu
2 jajka
Łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cały cukier waniliowy
Odrobina startej skórki z pomarańcza
SKŁADNIKI NA LUKIER:
Białko
220 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce, wymieszaj roztrzepane jajko z miodem, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową i cynamonem.
2. Przygotowana mieszankę, podgrzej w kąpieli wodnej, często mieszając.
3. Teraz, do masy dodaj olej i cały czas mieszając, dodawaj stopniowo mąkę.
4. Gotowe ciasto wystudź, przełóż do woreczka i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na posypanym mąka blacie roboczym.
6. Foremkami wycinaj dowolne kształty i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-12 minut. Po upieczeniu, odstaw pierniki do wystygnięcia.
8. W tym czasie, przygotuj lukier: W miseczce, wymieszaj białko jajek z cukrem pudrem na jednolita i gładką masę. Gotowe!
Pierniki udekoruj według uznania, im bardziej się postarasz, tym piękniej będą prezentować się na Świątecznym stole. Smacznego!