Świąteczne zrazy – Delikatne, rozpływające się w ustach mięso z genialnym wnętrzem
2 359
Przepis polecam w szczególności miłośnikom dań mięsnych z wieprzowiną w roli głównej. Delikatne, soczyste mięso z genialnym wnętrzem wprost rozpływa się w ustach. Szybkie i proste w przygotowaniu danie, które pozwoli zaoszczędzić Twój cenny czas spędzony w kuchni i zachwyci fanów nowinek kulinarnych. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
500 g mięsa wieprzowego
Ulubiony żółty ser
3 ogórki kiszone
2 łyżki soku z cytryny
Sól
Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj i osusz mięso ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w plastry. Plastry, rozbij cienko tłuczkiem i przypraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Możesz również posmarować plastry mięsa musztardą – doda pikanterii. Odstaw na 30 minut.
2. Po tym czasie, na brzegu mięsa poukładaj kawałek sera i ogórka kiszonego. Zawiń i zroluj w mięsie ułożone dodatki. Aby mieć pewność, że mięso się nie rozwinie, możesz zabezpieczyć je wykałaczkami lub owinąć nitką.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor. Następnie, poukładaj je w naczyniu żaroodpornym.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 25 minut, podlewając je odrobiną wody. Gotowe!
Świąteczne zrazy, możesz również wypełnić bardziej tradycyjnie, np. kawałkiem boczku, cebulki, grzybkiem suszonym lub suszonymi owocami. W każdej wersji smakują wyjątkowo. Smacznego!