Sezam, jest z nami już od czasów starożytnych. Pojawia się w wielu legendach i tradycjach – nie bez powodu! Jest prawdziwym magazynem witamin i minerałów.
Zawiera dużą ilość oleju, składającego się z kwasów pochodzenia organicznego, nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, trójglicerydów i estrów glicerolu. Sezam zawiera również silny przeciwutleniacz i sezaminę, która jest przydatna w zapobieganiu wielu chorób i obniża poziom cholesterolu we krwi .
Przydatne właściwości nasion sezamu obejmują węglowodany, aminokwasy, białka i witaminy A, B, E, C. Nasiona te są bogate w wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i inne związki mineralne.
Trudno się nie zgodzić, że ten produkt jest niezwykle przydatny w diecie człowieka. Ciasteczka sezamowe to łatwa w przygotowaniu przekąska, która doda energii i zapasu sił Twoim pociechom w pierwszej części dnia. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
70 g mąki
-
60 g masła
-
120 g cukru
-
1 jajko
-
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
160 g nasion sezamu
-
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
2. Utrzyj zmiękczone masło z cukrem. Następnie dodaj jajko, aromat waniliowy i sok z cytryny. Ubij mikserem przez 20-30 sekund.
3. Mieszaj mikserem na najmniejszych obrotach, stopniowo dodając mąkę.
4. Na koniec dodaj sezam (możesz go wcześniej uprażyć) i mieszaj delikatnie łyżką.
5. Rozgrzej piekarnik do 180°. Na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, łyżką nakładaj masę, nadając im kształt płaskich okrągłych ciasteczek. Zachowaj odstęp od siebie w odległości ok. 3-4 cm., ponieważ ciasteczka jeszcze się spłaszczą.
6. Piecz 8-15 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Musisz kontrolować pieczenie, aby ciasteczka się nie spaliły.