Filet kurczaka z patelni po francusku. Mięso jest delikatne i soczyste.

Zgodnie z recepturą filet po francusku przygotowuje się w piekarniku. Pokażę wam przepis na kurczaka, ale na patelni.

 

 

Mięso jest delikatne i soczyste. Do kurczaka po francusku wykorzystamy łatwo dostępne i popularne produkty tj.: filet z kurczaka, ziemniaki, pomidory, cebulę, olej roślinny, twardy ser i przyprawy.

 

Składniki:

  • 350 gram fileta kurczaka
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 3 sztuki pomidorów
  • 200 gram cebuli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 150 gram twardego sera
  • Sól i ulubione przyprawy.

 

Sposób przygotowania:

1. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki o grubości nie mniej niż 1 centymetr, następnie smażymy go na oleju roślinnym na złocisty kolor.

2. Cebulę kroimy w półpierścienie i dodajemy do fileta.

 

3. Obrane ziemniaki kroimy na grubość około 3-4 mm i dodajemy na patelnię.

4. Solimy i przyprawiamy według uznania.

 

5. Następnie smażymy pod przykryciem przez 10 minut, potem dodajemy pokrojone pomidory i starty ser.

6. Gotujemy na małym ogniu prze 15-20 minut, aż ser się rozpuści.
Kurczak po francusku jest gotowy, możesz zapraszać domowników do stołu.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!