Filet kurczaka z patelni po francusku. Mięso jest delikatne i soczyste.
629
Zgodnie z recepturą filet po francusku przygotowuje się w piekarniku. Pokażę wam przepis na kurczaka, ale na patelni.
Mięso jest delikatne i soczyste. Do kurczaka po francusku wykorzystamy łatwo dostępne i popularne produkty tj.: filet z kurczaka, ziemniaki, pomidory, cebulę, olej roślinny, twardy ser i przyprawy.
Składniki:
350 gram fileta kurczaka
5 sztuk ziemniaków
3 sztuki pomidorów
200 gram cebuli
3 łyżki oleju roślinnego
150 gram twardego sera
Sól i ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki o grubości nie mniej niż 1 centymetr, następnie smażymy go na oleju roślinnym na złocisty kolor.
2. Cebulę kroimy w półpierścienie i dodajemy do fileta.
3. Obrane ziemniaki kroimy na grubość około 3-4 mm i dodajemy na patelnię.
4. Solimy i przyprawiamy według uznania.
5. Następnie smażymy pod przykryciem przez 10 minut, potem dodajemy pokrojone pomidory i starty ser.
6. Gotujemy na małym ogniu prze 15-20 minut, aż ser się rozpuści.
Kurczak po francusku jest gotowy, możesz zapraszać domowników do stołu.