Arabski kurczak – Delikatne i soczyste mięsko w wyjątkowej marynacie, smakuje wyśmienicie. Koniecznie musisz spróbować
444
Uwielbiam nowinki kulinarne i eksperymentowanie w kuchni i bardzo chętnie sięgam po unikalne przepisy z mięsem drobiowym w roli głównej.
Drób jest mięsem uniwersalnym i doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami i przyprawami. Połączenie popularnego drobiu z nutką egzotyczności sprawia, że zwykłe danie potrafi się zmienić w prawdziwą kulinarną ucztę. Moi bliscy pokochali kurczaka w takiej postaci, więc podwijaj rękawy i do dzieła!
SKŁADNIKI:
500 g fileta z kurczaka
200 ml wody
60 g masła
50 g mąki pszennej
2 jajka
3 cebule
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
rozmaryn, natka pietruszki, koperek
sól, czarny pieprz
przyprawa do kurczaka
PRZYGOTOWANIE:
1. Fileta z kurczaka oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
2. Obrany i drobno posiekany czosnek, wymieszaj z wodą, sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowaną marynatą zalej mięso w misce, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
3. W tym czasie, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem. W misce, roztrzep jajka z przyprawami i podsmażoną wcześniej cebulką.
4. Kawałki fileta, obtocz najpierw w mące, a następnie w masie jajecznej.
5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
6. Usmażonego fileta, poukładaj na blaszce wysmarowanej olejem i zalej pozostałymi – roztrzepanymi jajkami.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 ° C, przez 15 minut. Gotowe!
Kurczaka po arabsku, podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i zestawem pysznych, ulubionych surówek. Smacznego!