Kruche ciasto z morelami – Doskonałe połączenie delikatnego ciasta z kremowym nadzieniem, nie ma sobie równych. Koniecznie musisz spróbować

Przepis polecam wszystkim miłośnikom domowych i szybkich deserów z owocami, lubiącym zaskakiwać Swoich bliskich smakowitymi nowinkami.

 

Doskonały smak i prostota wykonania sprawi, że przygotujesz je z prawdziwą przyjemnością, a twoi bliscy będą zachwyceni. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 opakowania waniliny
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 g moreli (lub brzoskwini)
  • 400 g kwaśnej śmietany 15% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1 saszetka waniliny
  • 150 g cukru
  • 40 g skrobi

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i miękkie masło.

 

2. W osobnej misce, wymieszaj 2 jajka z 50 g cukru, 0,5 opakowania waniliny i 1/3 łyżeczki soli.

3. Na koniec, dodaj jajka i zagnieć lepkie ciasto. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 1 godzinę.

 

4. W tym czasie, formę o średnicy ok. 24 cm., przykryj papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto, tworząc wysokie boki.

5. Na cieście, poukładaj morele (lub brzoskwinie) bez pestek.

6. W wygodnym naczyniu, wymieszaj mikserem śmietanę, cukier, jajka, skrobię i cukier waniliowy, aby nie było grudek.

 

7. Śmietanową masą, zalej brzoskwinie w formie.

 

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut i kolejne 20 minut w temperaturze 160°C. Gotowe!

Kruche ciasto morelowe, wyjmij z formy dopiero wtedy, kiedy całkowicie wystygnie i udekoruj według uznania. Smacznego!

error: Content is protected !!