Placuszki dyniowe – Puszyste i delikatne, najlepsze jakie jadłam. Ich smak zachwyci każdego bez wyjątku
491
Dynia to warzywo sezonowe, które w listopadzie właśnie jest najłatwiej dostępne. Istnieje wiele przepisów na genialne pyszności z dyni, jednak ja najczęściej smażę dla swoich bliskich dyniowe placuszki.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki, według tego sprawdzonego przepisu, to idealna propozycja na drugie danie obiadowe, genialną i zdrową przekąskę oraz ciepłą, aromatyczną kolację dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Dynia 300g
Mąka pszenna 200 g
Mleko 200 ml
Cukier 100 g
jajka 3 szt.
Miód 1-2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól do smaku
Olej słonecznikowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Dynię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiel blenderem – będą bardziej aksamitne. W osobnej misce, ubij jajka z cukrem i mlekiem.
2. Ubite jajka, wymieszaj ze startą dynią, a następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj składniki mikserem do czasu, aż uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
3. Smaż placki, na rozgrzanej patelni z olejem, nakładając jedną łyżkę ciasta na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!
Podawaj placuszki na gorąco, posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Smacznego!