Roladki pekińskie – Doskonała przekąska lub wyjątkowa kolacja dla całej rodziny. Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie

Przepis, polecam wszystkim miłośnikom oryginalnych dań i ceniącym swój czas spędzony w kuchni na przygotowanie oryginalnych posiłków dla Swoich bliskich.

 

Kilka prostych i łatwo dostępnych składników i łatwość przygotowania roladek pekińskich sprawia, że z prawdziwą przyjemnością oglądasz uśmiechnięte buzie nawet najmłodszych pociech. Robię je według tego, sprawdzonego przepisu od wielu lat i gorąco polecam. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kapusta pekińska
  • 60 g mąki
  • 4-5 jajek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 150 g twardego sera żółtego
  • 100 g szynki
  • 2 pomidory
  • szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

RZYGOTOWANIE:

1. Oddziel 9 liści z kapusty pekińskiej, odetnij najgrubsze miejsca i rozbij środek liścia tłuczkiem.

2. W misce, roztrzep jajka z solą i pieprzem, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

3. W przygotowanym cieście, zanurzaj liście kapusty i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

4. Czas na nadzienie: Szynkę pokrój w drobną kosteczkę, ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

5. Potem, dodaj pokrojone w drobną kosteczkę pomidory i drobno pokrojony szczypiorek. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, majonezem i dokładnie wymieszaj.

6. Na usmażonych liściach w cieście, nałóż porcje nadzienia i zawiń w rulonik. Gotowe!

 

Smakowite roladki pekińskie, świetnie smakują w towarzystwie świeżego pieczywa. To doskonała przekąska lub kolacja dla całej rodziny. Smacznego!

error: Content is protected !!