Genialne szybkie ciasto – W moim domu, gości na stole do popołudniowej filiżanki kawy, przynajmniej raz w tygodniu
690
Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich, prostych i smacznych deserów na każdą okazję – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Błyskawiczne, puszyste ciasto z dżemowym wnętrzem to idealny deser dla spragnionych słodkości, nawet najmłodszych bliskich. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej uniwersalnej
200 g cukru
200 ml mleka 3,2%
90 ml oleju słonecznikowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1-1/5 słoika ulubionego dżemu
PRZYGOTOWANIE:
1. Schłodzone w lodówce jajka, ubij z solą trzepaczką lub mikserem. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, olej i mleko, nie przerywając ubijania.
2. Potem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, aby ciasto nie miało grudek i uzyskało konsystencję gęstej śmietany.
3. Połowę gotowego ciasta, wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i wysmarowanym olejem. Teraz, wyłóż ulubiony dżem i przykryj pozostałym ciastem. Powierzchnię ciasta, wyrównaj silikonową szpatułka lub łyżką.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 45 minut. Gotowe!
Przed podaniem, pozwól ciastu ostygnąć i posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!