Twarogowe kieszonki z jabłkiem – Genialny deser dla każdego, nawet dla największego łasucha w rodzinie
493
Nie ma nic lepszego, jak smaczny i zdrowy deser dla bliskich, który przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników oraz w ekspresowym tempie.
Genialne połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym i soczystym wnętrzem, nikogo nie zostawi wobec siebie obojętnym. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
250 g twarogu
250 g mąki
100 g kefiru lub jogurtu naturalnego
10 łyżeczek cukru
1-2 jabłka
cynamon
cukier puder
0,5 g soli
PRZYGOTOWANIE:
1. W wygodnej misce, rozgnieć widelcem twaróg, a następnie dodaj sól, 9 łyżek cukru i wymieszaj.
2. Potem, dodaj kefir i przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj łyżką, a potem dłonią zagnieć gładkie ciasto.
3. Obrane jabłka, pokrój w cienkie plasterki, aby szybciej się upiekły.
4. Gotowe ciasto, rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wykrój kwadraciki o wymiarach 5×5 cm.
5. Na przygotowanych kwadracikach, połóż plasterek jabłka, posyp cukrem, cynamonem i sklej ze sobą dwa rogi ciasta.
6. Poukładaj kieszonki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 20 minut – na złoty kolor. Gotowe!
Gorące kieszonki z jabłkiem, przykryj ściereczką, a po całkowitym wystygnięciu, oprósz cukrem pudrem. Smacznego!