Chleb żytni na kefirze – Zdrowy i smaczny bez grama drożdży i długiego wyrabiania ciasta. Jedz i chudnij każdego dnia, bez żadnych wyrzutów sumienia
936
Jeśli jesteś na diecie lub dbasz o zdrowe żywienie siebie i bliskich – ten przepis jest właśnie dla ciebie.
Smaczny i zdrowy chleb żytni z tymi dodatkami sprawi, że już zawsze będziesz go piekła samodzielnie w domu i nawet nie spojrzysz na masowe wypieki sklepowe. Chleb, przygotowany według tego sprawdzonego przepisu długo pozostaje świeży, a jego zdrowotne właściwości sprawiają, że pieczesz go z prawdziwą przyjemnością i jesz bez żadnych wyrzutów sumienia. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
220 g mąki żytniej
200 ml kefiru
60 ml oliwy z oliwek
40 g otrębów pszennych lub żytnich
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1,5 łyżeczki nasion kolendry
1,5 łyżeczki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smarowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Do wygodnej miski wlej kefir, dodaj cukier, sól, sok z cytryny, sodę oczyszczoną i wymieszaj. Następnie, dodaj oliwę z oliwek, otręby, nasiona kolendry i lnu.
2. Teraz, dodaj przesianą mąkę żytnią, wymieszaj i zagnieć na jednolite ciasto. Powinno być nieco klejące, przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40- 60 minut. Gotowe!
Przed podaniem, pozwól mu całkowicie wystygnąć, a potem wołaj bliskich na śniadanie. Smacznego!