Drożdżowe ciasto jak u mamy – Poznaj przepis na najlepsze i najłatwiejsze wypieki drożdżowe w 10 minut
528
Bardzo długo omijałam szerokim łukiem przepisy na drożdżowe wypieki. Żmudne wyrabianie i długie oczekiwanie, skutecznie zniechęciło mnie do pieczenia tego typu deserów.
Odkąd przygotowałam ciasto drożdżowe według tego, sprawdzonego przepisu – zawsze robię je tylko w ten sposób. Poznaj genialny sposób na drożdżowe specjały w zaledwie 10 minut, które przygotujesz z prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
700 g mąki pszennej
350 ml wody
80 g masła
33 g drożdży
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Zanim przystąpisz do przygotowania ciasta, wyjmij drożdże z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Na patelni lub w garnku, zagrzej wodę i rozpuść w niej masło. Następnie, odstaw ją do wystygnięcia.
3. Przelej wodę z masłem do dużej miski, dodaj drożdże, sól, cukier, olej słonecznikowy i dokładnie wymieszaj.
4. Na koniec, dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10 minut z uchylonymi drzwiczkami piekarnika i kolejne 30 minut z zamkniętymi. Gotowe!
Jeśli zastosujesz zamiast świeżych drożdży – suche, wystarczy ich 11 g. Ciasto urośnie tak samo jak z użyciem świeżych. Sekretem idealnego ciasta drożdżowego jest właśnie pieczenie dwuetapowe, które ma na celu szybkie, ale stopniowe podgrzanie ciasta. Smacznego!