Puszyste pączki z dziurką – Banalnie prosty przepis na pyszny deser, który przygotujesz ekspresowo i z prawdziwą przyjemnością

Moi bliscy uwielbiają pączki i z prawdziwą przyjemnością pochłaniają każdą dostępną ilość. Zupełnie bez znaczenia ma przy tym fakt, czy posiadają nadzienie i jaki jest jego smak, najważniejsze, żeby miały – dziurkę.

 

Genialne pączki z dziurką na kefirze, przygotujesz szybko i bez najmniejszych problemów poradzi sobie z tym nawet najmniej doświadczona w kuchni Pani domu. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj jogurt z jajkiem, szczyptą soli, cukrem, sodą oczyszczoną i olejem.

2. Teraz, stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

3. Gotowe ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut. Potem, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość 1 cm. Z pomocą szklanki lub kubka, powycinaj kółka. Na środku każdego, powycinaj mniejsze kółka. Nasze pączki będą z tradycyjną – dziurką.

 

4. Na rozgrzanej patelni z głębokim olejem, smaż pączki z każdej strony na złoty kolor, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp je obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!