Ciasto jogurtowe z borówkami – Delikatny, lekki deser, który możesz jeść kiedy chcesz i bez żadnych wyrzutów sumienia

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z borówkami, polecam wszystkim dbającym o zdrową i lekką, a zarazem pyszną dietę swojej rodziny.

 

 

Piekę je od wielu lat i jeszcze nigdy nikt mu się nie oparł. Zawsze znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 – 250 g borówek bądź jagód
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy do smaku
  • cukier puder do smaku
  • masło i bułka tarta do posypania formy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Potem, dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.

 

2. Następnie, dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj mikserem do czasu, aż konsystencja ciasta będzie gładka i jednolita.

 

3. Formę, wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

 

4. Na dno formy, wyłóż borówki i zalej je przygotowanym ciastem.

 

5. Wygładź ciasto równomiernie na całej powierzchni.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 175°C, przez 35-45 minut. Gotowe!

 

 

Przestudzone ciasto wyjmij z formy do góry dnem i obficie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!