Pikantne marynowane ogórki – Nie mogłam uwierzyć, że ten składnik zmieni ich klasyczny smak w coś tak wyjątkowego
517
Uwielbiam ogórki konserwowe, zarówno klasyczne jak i wszelkie ich modyfikacje. Próbowałam już wielu przepisów, jednak te marynowane w keczupie chilli, podbiły serca wszystkich dorosłych członków mojej rodziny i przyjaciół.
Ten smak z pewnością Cię zaskoczy i od dziś już zawsze będziesz je robić w ten sprawdzony sposób. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Ogórki gruntowe – 3,5 kg
Pikantny keczup (chilli) – 8 łyżek
Woda – 1,5 l
Cukier – 100 g
Sól – 2 łyżki
Ocet – 100 ml
Pieprz czarny ziarnisty – 40 szt.
Czosnek – 2 główki
Liść laurowy – 16 szt.
koper do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Ogórki dokładnie umyj, odetnij końcówki i mocz w misce z zimną wodą przez kilka godzin. W tym czasie, umyj i wysterylizuj słoiki wraz z przykrywkami.
2. Do słoików, wrzuć 5 ziarenek pieprzu, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i parasol kopru. Następnie, powkładaj ciasno ogórki.
3. W garnku z 1,5 l wody, wymieszaj keczup chilli, sól i cukier. Doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
4. Gotową zalewą, zalej ogórki w słoikach i przykryj pokrywkami. Przełóż do garnka z wodą i pasteryzuj przez 10 minut. Gotowe!
5. Słoiki odwróć do góry dnem, przykryj ręcznikiem i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!