Ekspresowe ciasteczka – Tylko z 3 składników i w kilka chwil, pyszny deser dla każdego łakomczucha

Jeśli ciasteczka, to tylko z domowego wypieku! Odkąd mam ten przepis, nie biegnę do sklepu po wątpliwej jakości byle jakie ciasteczka, choćby wyglądały najbardziej smakowicie.

 

 

Zawsze wtedy, zaglądam do kuchennych szafek i znajduję bez problemu wszystkie potrzebne mi składniki. Potem to już wystarczy tylko kilkanaście minut i moje słodkie „małe co nieco” trafia na stół, do mojej popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy. Nie ma nic lepszego… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g kwaśnej śmietany,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny,
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Miękką margarynę, rozgnieć dłonią i dodaj pozostałe składniki. Zagnieć miękkie, jednolite i gładkie ciasto.

 

2. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do dłoni. Jeśli jest taka potrzeba, podsyp je mąką.

3. Przełóż ciasto na blat roboczy lub stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka.

 

4. Ciasteczka poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Możesz również posypać je z wierzchu, rozdrobnionymi orzechami lub kawałeczkami czekolady. Będą wtedy bardziej aromatyczne.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-200°C, na złoty kolor. Smacznego!

error: Content is protected !!