Roladki drobiowe z serem – Sam zapach przywoła do stołu każdego domownika
576
Nie ma delikatniejszego mięsa, niż filet z kurczaka. Ze wszystkich możliwych i dostępnych rodzajów mięsa, moje dzieci najbardziej uwielbiają pierś z kurczaka. Mogły by je jeść na obiad codziennie.
Pyszne, delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka, nadziewane serem to prawdziwy hit na moim stole. Przygotujesz je szybko i w bardzo łatwy sposób. To idealne rozwiązanie dla każdej zapracowanej mamy. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 marchewka
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu
60 g twardego sera
sól i pieprz do smaku
1 pęczek natki pietruszki
olej roślinny
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte i oczyszczone filety z kurczaka, przetnij wzdłuż na cienkie kotlety. Delikatnie rozbij je tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem.
2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Potem wymieszaj ją z ze startym serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i majonezem. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
3. Na każdy, rozbity kotlet z fileta, nałóż porcję farszu i zawiń ciasno w rulonik. Aby mieć pewność, że się nie rozwiną, możesz je związać nitką lub spiąć wykałaczkami.
4. Teraz podsmaż roladki na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor, a następnie zdejmij nitkę. Potem poukładaj je w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem warzywnym i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 15-20 minut.
Roladki najlepiej smakują na gorąco, a ciągnący się ser to prawdziwy rarytas dla naszych pociech. Mogą być samodzielnym daniem obiadowym oraz pyszną przekąską na każdą okazję.