Kluski śląskie to tradycyjne danie województwa śląskiego i opolskiego. Wbrew pozorom, ich sekret tkwi w prostocie wykonania, minimalnego zestawu potrzebnych produktów oraz ich proporcji.
Znamy je wszyscy, bez względu na region z którego pochodzimy i mieszkamy. To pyszne, delikatne i mięciutkie kluski z dziurką, których głównym składnikiem są ziemniaki i mąka.
Czy zastanawiałaś się kiedyś, po co właściwie w kluskach śląskich jest dziurka?
Najgorliwsi zwolennicy klusek śląskich wskazują dwa powody, dla których dziurki w kluskach są niezbędne:
Po pierwsze, to ich wygląd. Dzięki dziurce, polane sosem, wyglądają bardziej zachęcająco i apetycznie.
Po drugie, to podobno gotują się znacznie szybciej i równomiernie.
Dziurka w kluskach śląskich jednak, ma pełnić funkcję „miseczki”, dzięki której pyszny, aromatyczny sos nie spływa z nich w całości. Dzięki temu, możemy delektować się idealnym połączeniem klusek z mięsnym sosem podczas całego posiłku. Spróbuj, a przekonasz się sama!
SKŁADNIKI:
-
1 kg ziemniaków
-
Mąka ziemniaczana
-
1 jajko
-
0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj do miękkości, a następnie przeciśnij je przez praskę.
2. Uformuj z nich kulę i podziel ją na 4 równe części. 1/4 część ziemniaków zabierz, a w wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ugnieć ciasto.
3. Teraz dodaj wcześniej odjętą część ziemniaków, wbij 1 jajko i posól do smaku. Ponownie wyrób całe ciasto.
Z przygotowanego ciasta, uformuj małe kulki. Delikatnie je spłaszcz i na środku każdej zrób palcem wgłębienie.
4. Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Wrzucaj kluski do gotującej się wody i zamieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Gotowe!