Zawsze zielone i soczyste ogórki, dzięki 1 łyżce sody. Poznaj 2 genialne wskazówki dla początkujących
518
Ogórek to warzywo najczęściej uprawiane w ogrodach, składa się w 98% z wody i dlatego zalecane jest ich spożywanie przez osoby, które mają kłopot z regularnym spożywaniem płynów – doskonale nawadniają organizm.
Zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i reguluje pracę układu pokarmowego. Co najważniejsze, mają bardzo mało kalorii (14 kcal/100 g), więc można się nimi zajadać do woli bez wyrzutów sumienia.
W uprawie, ogórki są mało wymagające i wystarczy przestrzegać 2 zasad, dzięki którym swoimi uprawami będą cieszyć się nawet początkujący ogrodnicy.
Jedną z nich jest wybór właściwej sadzonki hybrydy, której pochodzenia jesteś pewny.
Drugą jest odpowiednie nawożenie ogórków wodą z sodą. Na 10 litrów wody, wystarczy 1 łyżka stołowa sody. Ta mieszanka potrafi zdziałać cuda. Zalecane jest stosowanie nawozu 1 raz na 10 dni. Przygotowaną mieszanką, należy również polewać liście.
Pamiętaj! W przypadku leczenia roślin, proporcje mieszanki są nieco inne i nadmiar sody, może roślinę zniszczyć.
Jakie są inne korzyści przy stosowaniu sody? Oto one:
1. Jest to ludowy, bezpieczny i sprawdzony środek.
2. Sposób jest niskobudżetowy.
3. Soda jest zawsze pod ręką.
4. Poprawia ich smak.
5. Pomaga zwalczać szkodniki.
6. Dezynfekuje roślinę przed chorobami grzybiczymi.
7. Zapobiega żółknięciu liści i więdnięciu wierzchołków.
8. Liście ogórków stają się soczyste, jasnozielone.
9. Zwiększa się wiązanie płodów rolnych, przedłuża się okres plenności roślin.
Nie zapominaj, że leczenie należy wykonywać wieczorem, stosując ciepłą wodę. Życzymy Powodzenia!