Roladki schabowe z tym obłędnym nadzieniem, nie mają sobie równych

Roladki kojarzą nam się zazwyczaj z bitkami wołowymi. Jednak pyszne, nadziewane roladki można z powodzeniem zrobić z łatwiej dostępnego mięsa – schabu. Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy, ledwie zdążyłam spróbować. Zniknęły ze stołu w mgnieniu oka. Kilka prostych składników i pyszne roladki z porą lądują na twoim talerzu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 1 por
  • 20 dag pieczarek
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 15 dag twardego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • wykałaczki

 

PRZYGOTOWANIE
1. Schab umyj, pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Posól i popieprz z obu stron, rozbijając je tłuczkiem.

 

2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj białą cześć pora, pokrojoną na pół plastry. Całość smaż ok. 10 min. i odstaw do wystygnięcia.

 

3. Zetrzyj ser żółty na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj go z ostudzonym porem.

 

4. Na każdy rozbity plaster schabu, nałóż porcję farszu i zawiń szczelnie w ruloniki spinając brzegi wykałaczką.

 

5. Gotowe ruloniki usmaż na oleju z każdej strony na złoty kolor.

 

 

Sos pieczarkowo-serowy
Do garnka włóż łyżkę masła i podsmaż na nim drobno pokrojone pieczarki. Następnie dolej wodę (ok. 1/2 l) i doprowadź do wrzenia. Potem dodaj serek topiony i duś pod przykryciem przez ok 10 min. Po tym czasie zblenduj całość na gładki, kremowy sos.

 

Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 30 min. Kiedy są miękkie i soczyste, oznacza to, że są gotowe.
Smacznego!

error: Content is protected !!