Sernik „Śnieżny Puch” – Bez pieczenia i zawsze wychodzi idealny

Pyszny, delikatny i lekki jak chmurka sernik, zachwyca każdego, kto go tylko spróbuje. Nie wymaga połowy dnia spędzonego w kuchni i potrzebujesz tylko 6 składników. Moja rodzina go wprost uwielbia. Gwarantuję, że pokocha go również twoja. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 1/2 kg twarogu z wiaderka (3-krotnie mielonego)
  • 250 g śmietany (36%) lub 30% i opakowanie śmietan fix
  • 1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 60 g wiórków kokosowych, 30 g masła, 2 łyżki cukru – na wierzchnią warstwę

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie podsmażamy na patelni wiórki kokosowe z masłem i cukrem. Wiórki muszą się zarumienić.

 

2. Z pomocą miksera, na wysokich obrotach ubijamy śmietanę na sztywno. Nie przerywając ubijania, ale już na małych obrotach, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i stopniowo twaróg. Kiedy uzyskasz gładką, jednolitą masę, dodajemy ostudzoną galaretkę. Masa musi lekko stężeć, aby lekkie herbatniki pozostały na dnie blaszki.

 

3. Na dnie blaszki o wymiarach 20×20, wyłożoną folią spożywczą, układamy ciasno herbatniki, zalewamy masą twarogową, a wierzch posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Do całkowitego stężenia, wstawiamy sernik do lodówki na całą noc.
Smacznego!

error: Content is protected !!