Ciasto zemsta teściowej – orzeźwiające i lekko kwaskowate, a jednocześnie z nutą słodyczy. Koniecznie zapisz przepis

Trudno wyobrazić sobie popołudniową kawę bez kawałka czegoś słodkiego.

 

 

Warto więc umilić sobie czas i przygotować smaczne ciasto. Słyszeliście o zemście teściowej? Tak, tak to ciasto, które przygotować możemy nie tylko na wizytę teściowej, ale świetnie sprawdzi się też na niedzielne, leniwe popołudnie. Jak go przygotować?

Ciasto zemsta teściowej to ciasto orzeźwiające i lekko kwaskowate, a jednocześnie z nutą słodyczy, dzięki wiśniowej warstwie i słodkiej śmietankowej masie. Dodanie płatków migdałowych zapewni jego chrupkość, a galaretkowa masa na bazie soku orzeźwi. Całość stworzy ciasto idealne na każdą okazję.

 

Aby stworzyć kruche ciasto potrzebne będą następujące składniki:

  • cukier waniliowy,
  • szklanka cukru pudru,
  • 5 żółtek, 200g margaryny,
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej.

 

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, a następnie wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie po schłodzeniu ciasto należy przełożyć do dwóch brytfanek o wielkości ok. 25 cm na 36 cm. Ciasto na pierwszej brytfance należy nakłuć widelcem, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Z kolei ciasto z drugiej brytfanki zostanie pokryte bazą migdałową.

 

Do jej przygotowania potrzebnych będzie

 

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150g płatków migdałowych.

 

Białka należy ubić z cukrem pudrem na sztywno, a następnie wylać na przygotowane wcześniej ciasto rozkładając masę równomiernie. Następnie ciasto należy posypać płatkami migdałowymi i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Na koniec należy przygotować masę wiśniową oraz śmietanową.

 

 

Potrzebne będą następujące składniki:

  • 400g mrożonych wiśni drylowanych,
  • 1 szklanka soku wiśniowego,
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki wiśniowe.

 

Galaretkę, żelatynę i sok wiśniowy należy rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, a następnie dodać mrożone wiśnie. Gdy galaretka zacznie tężeć masę należy wylać na ostudzone ciasto kruche.

Jeśli chodzi o przygotowanie masy śmietanowej to 500 ml śmietany kremówki należy zmiksować z cukrem pudrem (pół szklanki), a następnie dodać 3 lub 4 szklanki żelatyny zmieszane z gorącą wodą (1/3 szklanki).

 

Ponownie zmiksować aż do lekkiego usztywnienia masy.

error: Content is protected !!